TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Hittudományi intézetek rektorai tanácskoztak Sárospatakon

Hittudományi intézetek rektorai tanácskoztak Sárospatakon

Hittudományi intézetek rektorai tanácskoztak Sárospatakon

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Egyházi Tagozatának soron következő ülésére a Sárospataki Református Hittudományi Egyetemen került sor 2024. október 3-án. A találkozó egy közös istentisztelettel vette kezdetét az egyetem imatermében, ahol Dr. Csomós József az intézet spirituálisa osztotta meg igei gondolatait.

A tanácskozást Dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem rektora nyitotta meg, majd Dr. Kuminetz Géza az MRK Egyházi Tagozatának elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora mondott aktuális köszöntőt. Ezt követően dr. Heuer Orsolya a Magyar Rektori Konferencia jogi titkára közérdekű aktuális kérdésekről tájékoztatta a résztvevőket.

A látogatás további programjában lehetőség nyílt a híres sárospataki Nagykönyvtár és a Múzeum megtekintésére, ahol ritkaságnak számító ősnyomtatványokat is a kezünkbe vehettünk.

Amint az ismeretes, az egyetem közelében található az a valamikori anabaptista/habán udvarház és munkatelep területe is, ahova I. Rákóczi György (1593-1648) erdélyi fejedelem idején letelepedhettek le anabaptista habán elődeink és folytathatták küzdelmes életétüket nyugodt körülmények között a korábbi kegyetlen üldözések után. Az általuk készített eredeti habán kerámiák értékes muzeális darabjait az egyetem műtárgyai között került kiállításra. A Bodrog folyó partján ma is felkereshető „habán udvarházak” műhelyek és hozzájuk kapcsolódó épületek megmaradt régészeti tárgyait és ma is fellelhetők az egyetem közelében.

Az MRK Egyházi Tagozatához 27 egyházi fenntartású hittudományi egyetem, főiskola és akadémia tartozik (https://mrk.hu/plenum). Ezeknek az intézményeknek a rektorai évente több alkalommal találkoznak, hogy hivatalos tájékoztatást kapjanak azokról az esetleges jogszabályi változásokról, intézkedésekről, tervekről, amelyek az egyházi oktatási intézmények további zavartalan működését biztosítják.

Ezen túl alkalom nyílik ezeken a fórumbeszélgetéseken a kötetlen eszmecserére, egymás intézményeinek megismerésére. MRK Egyházi Tagozatának Sárospatakra kihelyezett tanácskozásán a Baptista Teológiai Akadémiát Dr. Mészáros Kálmán a BTA rektora képviselte.

Soli Deo Gloria! – Immánuel! Velünk az Isten!

(DRMK)

Szólj hozzá!

Megszakítás