TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

„Ragadd meg a lehetőséget!”

„Ragadd meg a lehetőséget!”

„Ragadd meg a lehetőséget!”

A Baptista Teológiai Akadémia 2024/2025-ös tanévnyitó istentiszteletére 2024. szeptember 8-án került sor a Wesselényi utcai Baptista Imaházban. Az Intézmény 119. tanévnyitója Prof. Dr. Mészáros Kálmán imádságával vette kezdetét. László Gábor főtitkár, aki egyben az ünnepség levezető elnöke is volt, köszöntötte a megjelenteket, köztük Papp János egyházelnököt és kiemelt szeretettel az elsőéves hallgatókat.

Az igei üzenetében Paróczi Zsolt rektorhelyettes a Lukács evangéliuma 15 alapján kiemelte, hogy Isten mindannyiunkat hív magához, személyes üzenete van számunkra. Az elveszett drachma jelképezheti az elveszett lehetőséget. Ugyanakkor az igében a megtalált drachma van fókuszban. Ragadjuk meg az időt, a lehetőséget a tanulásra, a fejlődésre. Az Isten számára elveszett ember jó lenne, ha rádöbbenne, szüksége van az Atyára és a közösségre. Jézus mindent megtett, hogy megtaláljon bennünket. Mindegyikünknek van egy története. A megtalált bűnösnek örül az egész mennyei világ.

Serafin József imádságát követően a bibliai tanítással kiegészült rektori beszéd hangzott el, amelyben Mészáros Kálmán a 2Timóteus 3,1-12 („Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek…”) alapján rámutatott, hogy ma az utolsó napok világias szemléletében élnek az emberek és mi ne legyünk ezek követői. Valakit bizonyosan ránk bízott az Úr, legyünk áldássá mások életében testvérként, szülőként, munkatársként. Majd elődeinkre emlékeztünk rövid egyháztörténeti kitekintéssel, ezután pedig a jelen számai következtek a Teológia vonatkozásában: az elmúlt évben 74 fő vette át diplomáját, 150-en iratkoztak be az idei tanévre, köztük vannak hallgatók 8 másik felekezetből is, illetve nagy öröm, hogy lelkipásztori képzésben 35 hallgató készül a gyülekezeti szolgálatra.

Szép hagyomány immár az elsőévesek fogadalomtétele, amit Balla Péter gazdasági főigazgató vezetett. Papp János egyházelnök imádságban kért áldást rájuk és felhívta a figyelmet arra, hogy egy közös vonalon haladt az igei üzenet a mai alkalommal: az életünket ne csak a külső dolgok fejlesztésére szánjuk, hanem a belső változásra, formálódásra is.

Patkás Rita, a BTA oktatója szívhez szóló bizonyságtételében elmondta, milyen fordulópontot jelentett az életében az elhívás felismerése, Kulcsár Bálint MA II. hallgató pedig szólt életének fordulópontjáról és Isten kegyelméről.

A Szenátus döntése alapján idén a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat Dr. Birkás-Ferreira Zsófia Ágnes, Erdős Csilla és Sárvári Tamás Attila hallgatók vehették át.

A zenei szolgálatban közreműködött a BTA kórusa Kónyáné Puskás Laura mesteroktató vezetésével, illetve Pető István mesteroktató és Dr. Garai Zsolt, főiskolai docens közreműködésével. A tanévnyitó ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Két elsőéves hallgató kérdésünkre elmondta, miért jelentkeztek a Teológiai Akadémiára:

„Leginkább az motivált, hogy személyesen tudjak fejlődni a hitemben, szeretném odaszánni az életemet arra, hogy az evangéliumot hirdethessem. Ahogyan nekem is annyian elmondták az örömhírt, szeretném én is mások szívére helyezni, mit tett értünk Jézus és hogyan tette ezt az én életemben is.” Hégely Titusz, lelkipásztor mesterszakos hallgató

„Szeretném Istent jobban megismerni… Számomra nagyon fontos az a bibliai parancs, hogy „Tegyetek tanítvánnyá minden népet”, szeretnék Jézusnak jó tanítványa lenni, az Ő árnyékában élni és felkészültnek lenni arra, hogy akár másokat is hozzá vezessek, ha erre az Úr alkalmasnak talál. Célom, hogy az Úr dicsőségére éljek és áldás lehessek mások számára…” Rácz Katalin, BA szociális lelkigondozói specializáción hallgatója

Kovács Viktória

Fotó: Szoukup Gergely

Szólj hozzá!

Megszakítás