TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Emlékezz vissza az útra!

Emlékezz vissza az útra!

Emlékezz vissza az útra!

CLEVELANDI MAGYAR BAPTISTÁK 125. JUBILEUMI ÜNNEPE

A Clevelandi Bethánia Magyar Baptista Gyülekezet ebben az esztendőben emlékezett meg az észak-amerikai magyar baptista misszió első gyülekezetének Cleveland városában 125 évvel ezelőtt történt megalakulására.

A jubileumi ünnepi hálaadónapokra 2024. szeptember 14-15-én került sor Clevelandben. A gyülekezet lelkipásztora Deák Zsolt és elöljárósága kezdeményezésére a kétnapos ünnepi istentisztelet igehirdetője és történelmi megemlékezések előadója Dr Mészáros Kálmán a gyülekezet korábbi lelkipásztora, a budapesti Baptista Teológiai Akadémia rektora volt.

Az ünnepségre sokan eljöttek a városból és a szomszédos településekről. A köszöntésekbe bekapcsolódtak a gyülekezet korábbi lelkipásztorai közül Dr. Fazekas László, Dr László Imre, Kulcsár Sándor és Zeffer Béla testvérek.

A város protestáns lelkipásztorai közül többek között Dr. Krasznai Csaba református püspök, Botánszki Igor adventista valamint Huli Sándor a detroiti magyar baptista gyülekezet lelkipásztora, az Észak-Amerikai Magyar Baptista Szövetség főtitkára.

A buzdító igehirdetések, történelmi megemlékezések között sok szép ének és tanúságtétel hangzott el a kétnapos ünnep során. Köszönet a detroitiakkal kiegészült összevont énekkar és a helyi dicsőítő énekegyüttes felemelő szolgálatáért.

A CLEVELANDI MISSZIÓ TÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

Az 1899-ben létrejött magyar baptista közösség megalakulása óta aktív missziót folytatott a Kárpát-medence különböző régióiból egyre nagyobb számban kivándorló és Clevelandben letelepedő magyar anyanyelvű honfitársaink között.

Kezdetben a már korábban érkezett német baptisták templomaiban jöttek össze, később azonban önálló gyülekezetekként saját templomokat is béreltek, illetve vásároltak úgy a város keleti, mint nyugati kerületeiben.

Cleveland a huszadik században jelentős ipari, kereskedelmi és kulturális központtá vált, eközben Észak-Amerika legvonzóbb városává lett különösen az egyre nagyobb létszámban érkező magyar bevándorlók számára.

Egy időben Clevelandet a második legnagyobb magyar városnak nevezték, hisz az egymás után tömeges méretekben érkező honfitársaink nyolcvan-százezres magyar származású lakosával időnként Debrecent is megelőzte.

Az is különös jellemzője volt a városnak hogy a katolikus hívek számát megelőzve a protestáns magyarok igen nagy létszámban teleepedtek le a városban. Ezért illették gyakran Clevelandet „Amerika Debrecene” jelzővel.

Clevelandet 1852-ben Kossuth Lajos, a „magyarok Mózese” is meglátogatta a magyar szabadságharc leverése után, ahol több ezer ember fogadta. Feltételezhetően magyarok is lehettek az őt éljenző tömegben.

Bár az igazi tömeges kivándorlási hullám a huszadik század elején következett be, amikor mintegy másfél millió hazánkfia „tántorgott ki” Amerikába az otthoni szegénység, világháborúk nyomorúsága, politikai üldözés, vagy éppen kalandvágy miatt.

Így már jobban értjük, hogy miért volt jelentős a magyar baptisták jelenléte és 125 éven át virágzó missziómunkája. A clevelandi magyar nyelvű baptista misszió a különböző időszakokban felerősödő kivándorlási hullámokkal arányosan hol növekedett, hol fogyatkozó volt.

Az elmúlt évtizedekben az ’50-es, ’60-as években érte el eddigi legmagasabb taglétszámát, amikor a 300 fő fölé kúszott a bemerítkezett magyar baptisták létszáma a Shaker Square téren álló ma is lenyűgöző szépségű templomban.

Később Cleveland keleti városrészében a Buckay Road mentén kialakult, többségében magyarok lakta kolóniában találtak megfelelő templomot maguknak. Végül a színes afroamerikai lakosság túlnépesedése miatt a magyar lakosság szétszóródott illetve beépült az angol nyelvű gyülekezetek közösségébe.

A ’70-es, ’80-as években a megmaradt magyar anyanyelvű közösség válságos időszakát a Magyarországról, később Erdélyből érkező lelkipásztorok szolgálata, illetve a velük nagyobb létszámban érkezett fiatalabb bevándorlók érkezése lendítette fel.

A néhány esztendeig alkalmas templomépület nélkül maradt gyülekezet a ’80-as évek második felében ismét növekedni kezdett, egyrészt a romániai kommunista diktatúra elől menekülő erdélyi hittestvéreink növekvő számának köszönhetően, másrészt a városban korábban szétszóródott magyar baptista testvérek visszatérése miatt.

Ebben az időben jutott a jelenlegi, minden igényt kielégítő Párma városrészben található 150 ülőhelyes imaházhoz a clevelandi testvérek Mészáros testér pásztorsága alatt.

Jelenleg ismét felfelé ívelő szakaszát éli a clevelandi gyülekezet, amióta Deák Zsolt lelkipásztor vette át a gyülekezet lelki irányítást a közösség élén.

Jó volt ebben a néhány napos látogatási időben betekinteni a közösség mozgalmas életébe. Hálás szívvel tekintettünk vissza a gyülekezet küzdelmes, de áldásokban is gazdag múltjára és kértük Isten további vezetését a Szentlélek által ezen a jubileumi ünnepen.

Soli Deo Gloria! – Immánuel! Velünk az Isten!

Köszönet Molnár Zsoltnak, a Bocskai Rádió igazgatójának a kiváló minőségű fényképekért!

[DRMK]

Szólj hozzá!

Megszakítás