TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET!

Hangsúly a gyakorlati és lelki fejlődésen

Hangsúly a gyakorlati és lelki fejlődésen

Hangsúly a gyakorlati és lelki fejlődésen

Interjúő László Gáborral, a BTA főtitkárával

Az elmúlt időszakban sok területen kiszélesedtek a Baptista Teológiai Akadémia lelkipásztor képzésén résztvevő hallgatók lehetőségei a gyakorlati és lelki fejlődésre. Ezekről beszélgettünk László Gáborral, az intézmény főtitkárával.

– Milyen lehetőségei vannak a gyülekezeti lelkipásztor hallgatóknak a fejlődésre az intézményen belül?

– A BTA-n belül a baptista gyülekezeti lelkipásztori szolgálatra készülő hallgatókat különös figyelem övezi, természetesen nem a többiek kárára, és az egyházunk is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legfelkészültebbek legyenek ezek a hallgatók. A tanórai kurzusok hallgatásán kívül az intézménynek közel tíz éve hagyománya, hogy a lelkipásztori szolgálatra készülő hallgatók minden félévben elmennek egy háromnapos külső, ottalvós helyszínre – mi úgy nevezzük, hogy elvonulás -, ahol egy oktató vezetésével, de a többi oktató jelenlétében együtt épülnek egymás hite által. Bizonyos témákat átbeszélnek, amelyek nem a tananyag részét képezik, hanem plusz előadások, kérdések, de beszélnek a szolgálatra való felkészülés problémáiról is, illetve olyan kihívásokról, amelyek a diákokra várnak.

– Hogyan kell ezt az elvonulást elképzelni?

– Ez egy kötetlenebb együttlét, ami általában vasárnap délutántól szerda délutánig tart. Mátrafüred volt több alkalommal a helyszín, most pedig Tóalmásra tervezzük, ott az Élet szava tábornak vannak megfelelő körülményei arra, hogy egy ilyen elvonulás létrejöhessen. Ennek az elvonulásnak Balla Péter, az intézmény doktorandusz oktatója a szervezője. A lényege tehát az, hogy több oktatót is meghívnak egy-egy ilyen háromnapos elvonulásra. Van egy kiemelt téma általában és minden oktató plusz témát is hoz azon túl, amit az órákon megbeszéltek. Nagyon nagy hangsúlyt teszünk a közösségápolásra, a közös sportolásra, az oktatók és a hallgatók egymás lelkének a jobb megismerésére, és itt a hallgatók szempontjából nagyon fontos az oktatók személyisége, fontos, hogy megismerjék a motivációját, az elhívását. Nagyon szeretik a diákok ezeket az alkalmakat, csak a covid miatt szünetelt egy időre.

Idén egy újabb kezdeményezés indul. Dr. Pafkó Tamás főiskolai docens kapta azt a feladatot, hogy egy más típusú plusz együttlétet szervezzen a lelkipásztori szolgálatra készülő hallgatóknak. Tavaly, az elmúlt félévben volt már egy ilyen találkozás. Pafkó Tamás egy sorozatot állított össze, aminek a címe Hivatásfelkészítő tréning és a lelkipásztori szolgálat területén fontos témákról szól. Legutóbb az elhívásról volt szó, és most május végén volt a következő Erdélyben, a Sólyomkővári üdülőben. A budapesti illetőségű hallgatókon kívül a nagyváradi, lelkipásztori szolgálatra készülő hallgatóink is részt vettek a három napos elvonuláson, amelyen a vezetés volt a téma. Külső előadók is jöttek, de volt lehetőség közösségépítésre, sportolásra is.

A rektori kabinetnek az a döntése született, hogy mind a két közösségépítő és tanító formát megőrizzük a jövőben, tehát a következő szemesztertől kezdve a szemeszter elején mindig lesz a közösségépítő, az oktatókkal elmélyült kapcsolatot ápoló Balla Péter által tervezett háromnapos program, és mindig a szemeszter végén lesz a Pafkó Tamás által szervezett program. Igyekszünk ezeket valamilyen módon az órakeretbe is beilleszteni. Ez azért fontos, hogy a hallgatói részvételt ne csak ajánljuk, hanem kötelezővé tegyük ezeken a programokon. Most a vezetés volt a téma, így az intézmény rektora, Dr. Mészáros Kálmán is igyekezett legalább az alkalmak egy részén ott lenni a tanárok mellett.

– Azon felül, hogy az elvonulások célja a közösségépítés és a felkészítés a szolgálatra, de fontos, hogy a későbbiekben is legyen kapcsolat egymással, amikor már lelkipásztorként fognak szolgálni?

– Igen. A Pafkó Tamás által összeállított program tizenkét részből áll, és nyilván a másik program is körülbelül egy ilyen forgóban készül el, így egy hallgató, aki alapképzésre jön ide először, annak a négy év BA és a két év MA pontosan kiteszi a 12 részes programot. Vagyis egy hallgatói életpályába ez pontosan belefér. Vannak hallgatóink, akik máshol szerezték meg a BA-t, aztán vannak, akik az előző BA-t nem ezen a tudományterületen szerezték, akiknek szükségük van plusz egy évre a nyelvek miatt, ezért nem biztos, hogy minden hallgató végigmegy a programon. A rektori kabinet úgy döntött, hogy akik nem tudnak a tanpályájuk alatt végigmenni a 12 foglalkozáson, azok a diplomaszerzést követő négy éven belül minden ilyen programra hivatalosak, részt vehetnek, ha szeretnének – nyilván önkéntesen –, akár már a hallgatói jogviszonyból való kilépés után. Erre szeretnénk mindenképpen lehetőséget teremteni.

-Köszönöm a beszélgetést.

KV

Megszakítás